Албена – призрачният курорт

17.10.2013

Курортен комплекс Албена е единственият град на българското Черноморие, който все още не е засегнат от строителния бум.

Градчето все още пази в себе си очарователния дух на близкото минало. Дори заведенията на територията на курорта затварят врати рано-рано, за да не смущават почивката на немските и френски пенсионерки.

Факт е, че много от хотелските комплекси в града са изцяло модернизирани и обновени. Но лъскавият им шик не е в състояние да скрие носталгичното излъчване в стил соцшик.

Само който е посетил хотел "Добружда" ще разбере какво имаме предвид, когато кажем, че очакваме през вратите му всеки момент да влязат Катето Евро, Павел Попандов или Георги Мамалев - героите от Оркестър без име.

Албена

През лятото курортният комплекс, носещ името на Йовковата героиня, е предпочитано място за семеен отдих. Албена привлича туристите с множество плажни атракции като фитнес на открито, безплатни библиотеки и дори специални пътеки и рампи за инвалиди.

Но сега, в края на месец октомври Най-добрият морски курорт за България 2008 година прилича много повече на призрачен град. Усещането се допълва от празничната украса от 5 тона тикви, с която е декориран входът на курорта близо до хотелите Фламинго Гранд, Калиакра, Боряна и Гергана, седмици преди Хелоуин.

Въпреки усилията на ръководството на комплекса, туристите които избират Албена за есенна почивка, намаляват с всяка изминала година. Наблюдава се отлив както на по-възрастни посетители, които предпочитат по-топлите плажове в Гърция и Турция, така и на младежи, които са отблъснати от липсата на денонощни заведения и други атракции.

Празни басейни, счупени шезлонги тук-там и тишина. В края на октомври в курорта са останали съвсем малко на брой туристи, които се движат на групи из обезлюдения град. Забравена е глъчката от лятото, тръгнаха си и участниците в конкурса за Кмет на годината.

Няколко поредни години курортен комплекс Албена се опита да работи и през зимните месеци, но идеята претърпя пълен провал. Туристите, които посещават комплекса през студените месеци, са толкова малко, че хотелите не могат да покрият разходите само за ток и осветление. Дори автобусите, които през лятото водят нетърпеливите туристи в Албена, стигат само до Варна.

Ентусиастите, които все пак решат да посетят курорта, остават разочаровани от разходката си. Градът е затворен с бариера и единствения начин да се влезе вътре е пеша.

Всички заведения са затворени и човек не може да седне и да изпие дори едно кафе в компанията на последните останали обитатели на призрачния град – 10-ина пазачи и няколко кучета. И така до следващото лято.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати