Утре внасят кандидатурите за Европейска столица на културата

17.10.2013

Утре, 18 октомври, българските градове, кандидати за Европейска столица на културата 2019 година, ще подадат апликационните си форми за участие в конкурса.

По регламент през 2019 година един български и един италиански град ще бъдат избрани за Европейска столица на културата. Победителите, които ще станат ясни едва в кроя на следващата година, ще получат около 1.5 милиона евро.

София

До този момент са сигурни кандидатурите та Пловдив, Велико Търново, София, Варна, Шумен, Бургас и Русе. Точният брой на българските градове-кандидати ще стане утре. Кметът на София - г-жа Йорданка Фандъкова, е автор на идеята за едновременното подаване на документите.

Очаква се надпреварата между отделните градове да бъде оспорвана и напрегната. Някои населени места се готвят за участието си в престижният конкурс вече години наред.

София взима решението да се състезава за културна столица на Европа още през 2004 година с решение на Столичния общински съвет. „няма друг град, който да е положил толкова много усилия при подготовката“ е мнението на Севдалина Войнова, която е директор "Програми" в Асоциация за развитие на София.

В процеса на подготовката на София за Европейска столица на културата са участвали повече от 160 доброволци, които са посветили 4000 часа безвъзмездно за каузата.

Българската столица първа заложи на регионалната подкрепа и успя да влезе в коалиция с някои градове в югозападна България, като привлече на своя страна Благоевград, Дупница и Кюстендил.

Силна конкуренция в битката за културна столица е и кандидатурата на Велико Търново. Градът е утвърден културен център, с добре развит културен туризъм.

Кметът на града Даниел Панов спечели и отличието в категорията Развитие на туризма, на приключилото в началото на седмицата състезание за Кмет на годината. Голямата награда беше присъдена на Йорданка Фандъкова.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати