Осем български града кандидатстват за Европейска столица на културата през 2019

20.10.2013

Официално си участието си в конкурса за Европейска столица на културата през 2019 г. обявиха осем български града. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София и Шумен. Представянето бе направено в сградата на Министерството на културата.

Кметът на Бургас е убеден, че ще спечелят състезанието с "неповторимия си дух, мистерията на Странджа, хилядолетната история на Несебър и Аполония".

Варненският градоначалник Иван Портних смята, че след като морската столица е заявила кандидатурата си още през 2006 година и е направила нужните инвестиции победата ще бъде за тях.

Велико Търново пък залага на историята си и има подкрепата на още 9 общини. Каузата си търновци нарекоха "Творим щастие", защото това е бъдещето на човечеството, което търси нова мярка за прогрес - световен индекс на щастието", обяви кметът Даниел Панов.

Осем български града кандидатстват за Европейска столица на културата през 2019

Таня Христова, кмет на Габрово иска да създаде бъдеще за младите. Идеята дошла от писмо в бутилка и 6000 детски писма с нарисувани мечти.

Пловдив се представя под мотото "Заедно". Изборът на това мото се базира на факта, че в града живеят хора от различни етноси и религии.

Девизът на русенци пък е "Русе - градът на свободния дух". "Духът на града ни е вечен като река Дунав, която дава настояще, но и обещава бъдеще", каза кметът Пламен Стоилов.

Кандидатурата на София и Югозападния регион бе обявена от кмета Йорданка Фандъкова. Темата на столицата е "Сподели София" и е насочена към хората - най-големия потенциал на града.

Красимир Костов, кмет на Шумен посочи, че най-голямото достойнство на неговия град е богатото културно-историческо наследство и възможността за включване на младите в атрактивна програма.

Най-добрите кандидатури ще бъдат избрани между 10 и 12 декември от компетентно жури, а крайният победител ще стане известен през месец май 2015 година.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати