Европейските курорти свалят цените, българските ги вдигат

22.10.2013

Туроператорите по цял свят определят месец октомври, като най-слабия туристически месец в годината. Причините за това са обективни – времето в планините все още не е подходящо за ски туризъм, а морето и твърде студено за плажуване.

По традиция повечето от големите хотелски вериги в някои от най-популярните европейски туристически дестинации понижават цените на нощувка. Спадът на цените варира от 11 процента в Португалия до 25 процента в Ница. Средно с около 18 процента са поевтинели хотелските нощувки в Мюнхен, Милано и Амстердам.

Гърция, Миконос

От началото на месец октомври цените за нощувки в Гърция са намалели с 15 процента. Подобно е и понижението в Холандия. Интересен факт е, че въпреки понижението от 10 процента, Венеция продължава да бъде най-скъп град за почивка с цена от 493 лева за нощувка в двойна стая.

На фона на общото понижение на цените в европейски мащаб българските хотелиери бавно, но сигурно повишават цените на нощувка. От началото на октомври се наблюдава постепенно повишение на нощувките в зимните курорти.

Пампорово е първенец в това отношение, като само за 2 седмици е качил цените с 9 процента. 7-процентно е увеличението на цените за нощувка в Банско и само 2-процента по-скъпа ще ви излезе нощувката в Боровец.

И ако повишението на цените за нощувка в българските зимни курорти е в известна степен обяснимо предвид факта, че наближава активният зимен сезон, необясними за всички са скъпите морски нощувки.

Противно на всякаква логика Несебър и Слънчев бряг са повишили цените за почивка съответно със 7 и 4 процента. Въпреки повишението България си остава най-евтината дестинация за почивка със средна цена от 129 лева за нощувка в двойна стая.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати