Реставрират мелницата на Албена

25.10.2013

Един ден, докато Йордан Йовков пътувал през Добруджа, посетил малкото селце Изворово и станал свидетел на странна случка. Пред погледа му стражарите извели жена е я качили на каруцата, за да я закарат до града и да я съдят за убийството на мъжа ѝ.

Всички селяни от Изворово се събрали да изпратят красивата добружанка. И всички тъгували за нея, независимо от тежкото престъпление, което мелничарката извършила.

Етъра

Така се родил един от най-драматичните разкази в българската литература – йовковата Албена. Мелницата, в която е живеела прототипът на героинята на Певеца на Добруджа, е била построена от немски заселник. Дълго време зданието е било оставено на произвола на съдбата, но вече е собственост на община Генерал Тошево.

Общината планира да реставрира основно мелницата, която се простира на площ от 397 квадратни метра и разполага с просторен двор от над 4 декара. Реставрираното здание ще бъде превърнато в музей на Йордан Йовков и поредна спирка в богатия туристически маршрут в Добруджа.

Мелницата на йовковата Албена ще бъде дългоочаквано допълнение на културния туристически маршрут, който започва от Историческия музей в Генерал Тошево, преминава през музейната сбирка, посветена на обичаната от всички Дора Габе, в село Дъбовник и стигне до обичаните от Йовков места – Старият хамбар, Филиповата къща.

Историческата обиколка ще включва посещение на училището в село Красен, в което Йовков е преподавал и мелницата, в която е видял своята Албена.

Инициативата на община Генерал Тошево среща подкрепа в лицето на мениджърския екип на курортен комплекс Албена, носещ името на йовковата героиня. Те обещават следващото лято да доведат много туристи, които да минат по стъпките на Йовков.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати