Перник събира разказвачи на български фолклор

29.10.2013

В навечерието на големия български празник Деня на будителите, който се отбелязва на 1-и ноември, град Перник ще събере сладкодумните разказвачи на фолклор. Градът ще бъде домакин на регионалния фолклорен фестивал „Разказвачи“.

Повече от 230 самодейци от Перник и региона ще се включат в този своеобразен празник на фолклорното слово, който ще се проведе в пернишкото народно читалище със звучното име „Миньор“.

Фолклор

Най-сладкодумните разказвачи на приказки и легенди ще получат парични и предметни награди, както и специални грамоти.

Организаторите на фолклорната надпревара очакват да пристигнат много представители на 11 общини от цяла Западна България. С нетърпение се очакват майсторите на словото от Елин Пелин, Кюстендил, Долна Баня, Невестино, Пирдоп, Радомир, Брезник, Земен и др.

Разказвачите ще бъдат разделени в две категории – до 18 и над 18 години. Специални покани за участие са разпратени до детските заведения на територията на областта, читалищата, младежките домове и библиотеките.

Миналото издание на фестивала събра 277 участници на възраст „от 10 месеца до 85 години“, които се надпреварваха да разказват автентични български броилки, гатанки, наричания, клетви, приказки и анекдоти.

Целта на фолклорния проект е да се улесни създаването на нови социални контакти между представителите на различните поколения, както и между връстниците чрез използването на универсалната сила на словото.

Фестивалът дава шанс на по-младите да се се запознаят и обикнат автентичното народно творчество, което е залог да запазване на националната ни идентичност.

Фолклорният фестивал „Разказвачи“ се организира по инициатива на община Перник и читалище „Миньор“. Празникът на автентичното българско слово се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати