България: Откритие, което си струва да споделите

05.11.2013

Под надслов “България: откритие, което си струва да споделите“ премина 33-ото представянето на страната ни на Световната туристическа борса World Travel Market (WTM) в Лондон. Участие в елитното изложение взеха повече от 48 хиляди участници от 180 държави.

Участието на страната ни на най-голямото туристическо изложение се определя като изключително успешно, което се подкрепя от сключените от българските туроператори договори за следващото лято.

България: Откритие, което си струва да споделите

Въпреки негативната кампания срещу българскoтo Черноморие, която беше подета в края на лятото от британските медии, българските представители отчетоха ръст от 6 процента на заявките за посещение на британски туристи. Според специалисти това се дължи на очаквания икономически растеж на Великобритания и спадането на безработицата на Острова.

Представянето на България като атрактивна туристическа дестинация беше поверено на общините София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Банско, Разлог, Кресна, Сандански, Русе и Ловеч.

За жалост за поредна година туристическите региони в страна ни не успяха да съгласуват обща туристическа стратегия. Между отделните български общини нямаше стиковане по отношението на линията на реклама, както и при изготвянето на рекламните материали.

Най-успешните български представители станаха община Добрич и община Банско. Община Добрич участва на изложението с проект „Пъстрото лице на Добруджа“, съвместно с общините Каварна и Балчик. Проектът на стойност 490 000 лева беше финансиран от Европейския съюз по програма Регионално развитие.

Общините Банско, Разлог и Кресна обединиха усилията си и се представиха с общ туристически проект „Банско, Разлог и Кресна в Прегръдките на Пирин“. Проектът е на стойност 477 096 лева и се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие“.

При представянето на България на Международното туристическо изложение беше акцентирано върху възможностите за културен, балнео, СПА и уелнес туризъм. Страната ни беше рекламирана и като особено привлекателна дестинация за морски, ски и голф туризъм.

Община Банско и партньорите му насочиха вниманието на посетителите на щанда и към една почти непозната туристическа ниша – развитието на поклоннически туризъм в България.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати