София оживява в нощта на театрите

06.11.2013

Столицата на България ще оживее в Нощта на театрите, която ще се проведе на 16-и ноември, петък 2013 г. София е поредният европейски град, който се присъединява към инициативата Европейска нощ на театъра, която се провежда за пети пореден път. Събитието се провежда едновременно в 11 страни в Европа.

Голяма част от българските театри и театрални дейци с радост прегърнаха идеята за изкуство по "никое време". Билетите за постановките, които ще се играят в Нощта на музеите и театрите, ще се продават на специални преференциални цени и вече могат да се купят на касите на театрите или он лайн.

София оживява в нощта на театрите

Към благородната културна инициатива се присъединяват трупите на Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театър София, Театрална работилница Сфумато, Камерен театър „Възраждане, Малък градски театър „Зад канала“ и Младежки театър „Николай Бинев“.

Народен Театър Иван Вазов е избрал цели четири постановки, с които ще участва в театралната платформа. На сцената на народния театър цял месец на преференциални цени ще се играят „Хъшове“ по повестта „Немили-недраги“ на Иван Вазов и под режисурата на Александър Морфов.

Режисьорът Бойко Илиев ще развълнува любителите на Мелпомена с постановката „Крадецът на праскови“ по повестта на Емилиян Станев. Камерната сцена на Народния театър е запазена за постановката „Очите на другите“ с автор Иван Димитров и „Досието на една Ж“ от Петър Маринков.

Постановките имат за цел да популяризират българската драматургия и са част от проекта Месец на българската драматургия.

Сатиричният театър ще представи моноспектакъла на Александър Урумов „Тиква“, в който главната роля е поверена на талантливия Димитър Живков. Постановката на Театър София „Скачай“ на Здравка Каменова ще пренесе зрителите във времето и пространството.

Инициативата Европейска нощ на театъра има за цел за покаже театралното изкуство и изобретателност във всичките му форми и изяви.

Творческата платформа се стреми да поднесе качественото театрално изкуство, не само на любителите на театъра, но и на всички останали, които по една или друга причина все още не са попаднали в плен на неговата магия.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати