Католическа църква отваря врати във Варна

11.11.2013

Католическата църква „Непорочно зачатие на Дева Мария“ във Варна ще отвори вратите си за миряни и гости на града след продължителен ремонт. Храмът, който има статут на паметник на културата, ще бъде напълно реставриран и осветен до края на тази година.

Реставрационните дейности на храма продължават вече повече от 10 години. Първоначално църквата е затворена през 1973 година, но първите опити за възстановяването на храма започват едва през 1995 година.

Католическа църква Варна

Същинските възстановителни и строителни дейности стартират през 2006 година. Тогава е окончателно одобрен проекта за реставрация, който е дело на изтъкнатия архитект Вадимир Рачев.

Католическата църква „Непорочно зачатие на Дева Мария“ има еднокорабна форма и е изпълнена изцяло в готически стил.

Зданието е изградено па проект на италианския архитект Валентино Делл Антонио от Моена, който е проектирал и католическата катедрала в Русе.

Изграждането на светинята е осигурено от австрийски католици, които са спомогнали и за закупуване на земята, върху който е изградена църквата.

Реставрацията на католическият храм е на стойност около 350 000 евро. Средствата са събрани от дарения от католическата общност в града и в Никополската епархия.

Католическото настоятелство на църквата

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати