Отварят Римската баня в Аква Калиде край Бургас

12.11.2013

От лятото на 2015 година Римската баня, който се намира в най-значимия археологически обект край Бургас Аква Калиде, ще бъде отворена за посетители и туристи. Новината дойде директно от Йорданка Ананиева, който е заместник-кмет на община Бургас.

Реставрирането на археологическия обект ще приключи напълно до края на месец април 2014 година. Това ще даде възможност на атракцията да заработи още в началото на активния летен сезон.

Римска баня

Очаква се в най-кратки срокове да бъде избран изпълнител на втория етап от ремонтните дейности, който предвижда ремонтиране на сградата отвътре.

Ще бъде ремонтиран и подходът към нея, който ще бъде стъклен и ще даде възможност да експониране на археологически находки добити в обекта.

В услуга на посетителите ще бъде открит и информационен център, както и сувенирен магазин. Така всеки ще може да отнесе вкъщи частица за спомен от този уникален археологически паметник.

Амбицията на община Бургас е Римската баня в Аква Калиде да се превърне в ключов обект за целогодишен културен туризъм на територията на общината. Общинските власти обещават, че с откриването на туристическата атракция, разкопките на обекта край Ветрен няма да бъдат преустановени.

Слез откриването на уникалната Римска баня и термите, ще бъде отделено специално внимание на крепостната стена на обекта, както и на наскоро открития в Аква Калиде старинен параклис.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати