Трансродопи – най-новата туристическа карта на Родопите

14.11.2013

Най-новата туристическа карта на Родопите се казва Трансродопи и беше представена вчера, 13-и октомври, в софийски магазин за елитна планинска екипировка.

Трансродопи съдържа информация за всички вело и пешеходни маршрути, екопътеки, места за настаняване и хранене в красивата българска планина Родопи.

карта на Родопите

В туристическата карта е включена и информация да надморски височини и изолинии, природни забележителности, панорамни точки и защитени местности. Изработването на тази уникална карта стартира още през 2011 година и е дело на българо-холандския проект „Новото тракийско злато“ и фондация „Къща за книги и приключения“.

Централно място в туристическата карта е отделено на трансродопския маршрут за пешеходен и велотуризъм. Маршрутът има за начално точка град Триград, откъдето се отправяна изток през Мугла, Стойките, Пампорово и Баните. Минава покрай язовир Кърджали, района на Студен кладенец, Ивайловград, Маджарово и завършва в град Кърджали.

Трансродопският маршрут има седемнадесет отсечки (дни), които съставляват т.нар „гръбнак“ на маршрута. Всяка отсечка е с дължина от 11 до 53 километра.

В някои от различните точки от гръбнака на маршрута са разработени допълнителни локални кръгови маршрути, които правят приключението Родопи още по неповторимо.

При разработването на проект Трансродопи са били прокарани много нови трасета и пътеки, който са включени в картата. Освен тях са използвани и маршрути и пътеки на сдружение Байкария, различни общински екопътеки и маршрути на Българския туристически съюз.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати