Момчето, което пусна наново теснолинейката Септември-Добринище

03.12.2013

Теснолинейката Септември-Добринище е единствената теснолинейна линия в България и безспорно е най-красивата и живописна железопътна линия не само у нас, но и на Балканите. Тази уникална линия е единствената и най-пряка връзка между Тракия и Разложко.

По пътя си линията преминава през тежък високопланински регион. Теснолинейката е и единствената железопътна връзка между зимната столица на Балконите Банско и спа курорта Велинград. Тя е едничката връзка между китните родопски, пирински и рилски селища Банско, Белица, Разлог, Добринище и още множество малки планински села и махали.

Въпреки това, линията Септември-Добринище беше силно орязана от новото разписание на влаковете, което влезе в сила в началото на 2012 година. С мотив, че влакът пътува едва с десетина пътници и е неефективен, вечерният влак по линията Септември-Добринище беше спрян.

Теснолинейка Добринище

В резултат на това близо 40 000 жители на Банско, Добринище, Разлог и Якоруда останаха без вечерен превоз до домовете си. Мнозина от тях бяха принудени да напуснат работните си места.

Просто нямаше с какво да се прибират вечер след работа. Никой не обърна внимание на проблемите на родопчани, докато със случая не се зае първокурсникът от УНСС Кристиян Ваклинов.

През 2012 година младежът изпраща писмо до изпълнителният директор на БДЖ с молба да бъдат направени по-удобни и бързи връзките на теснолинейката с нормалните влакове, които спират на гара Септември. Молбата на момчето остана безответна. Няколко месеца по-късно Кристиян провежда анкета, докато пътува с теснолинейката.

Студентът интервюира 121 души, в т.ч. редовни пътници, местни жители, туристи и дори чужденци. Той се интересува колко важна е за тях линията, достатъчни ли да влаковете, които вървят по нея и какво биха правили ако я закрият. Всички анкетирани са единодушни, че теснолинейката Септември-Добринище е богатството на родопачани и тяхната връзка със света.

В резултат на това е сформирана гражданска подписка с искането да бъде върнат вечерният влак по линията от Добринище поне до Якоруда. Подписката е изпратена в Министерството на транспорта, където отново е оставена безответна.

Мълчанието на институциите не отчайва амбициозният младеж и през 2013 г. Кристиян изпраща още много писма, препоръки, предложения, молби и т.н. Те са адресирани до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, да директорите на БДЖ, до изпълнителните директори на железопътната компания и др.

Подробно писмо, което опива същността на проблема и острата нужда на жителите на тези населени места от вечерен влак, е изпратено и до премиера Пламен Орешарски. В писмото е приложено и подробно изследване на пътникопотока, който обхваща период от 2 години.

Няколко месеца по-късно Кристиян получава отговор, че е наредено на Министерството на транспорта и Холдинг БДЖ ЕАД да разгледат обстойно случая и да информират него и Министернски съвет за взетите мерки.

В края на месец октомври студентът получава отговор от БДЖ, че съгласно новият график за движение на влаковете през 2014 година, който влиза в сила от 16-и декември 2013 година, е заложен нов влак по теснолинейката Добринище-Якоруда.

Влакът ще пътува всеки седмичен ден, като ще тръгва от гара Добринище в 18.55 и ще пристига в Якоруда около 20.25 часа. След двегодишна пауза хиляди родопчани отново ще могат да се возят на теснолинейката, благодарение на усилията на Кристиян Ваклинов.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати