Оръжията за сняг в Пампорово са незаконни

04.12.2013

Общо 58 незаконни оръжия за сняг са поставени в ски зоната на курортен комплекс Пампорово. Разкритието става ясно от документи на Административния съд в град Смолян. Районната служба на Държавната агенция по строителен надзор и контрол (ДНСК) е проверила курорта още в началото на 2011 година.

След проверката е съставен протокол, от който става ясно, че на територията на курорта функционират 58 незаконно изградени оръдия за сняг, помпена станция, кабели и водопроводи, както и 2 бетонови комплексни трансформаторни поста и 4 бр. помпи за вода от язовира.

Снежна писта

ДНСК установява, че Пампорово АД, който е изключителна собственост на Цветелина Бориславова, използва оръдията за изкуствен сняг в нарушение на Закона за устройство на територията. Нарушенията са описани в констативен протокол № 57, въз основа на който е издадена заповед, която забранява ползването им.

Заповедта на директора на РД на ДНСК Смолян е оспорена по съдебен ред. Административния съд отхвърля иска на Пампорово АД на първа инстанция. Смолянският съд се произнася, че няма редовно издадени строителни книжа за изграждането на съоръженията за изкуствен сняг. Няма и проведена процедура пред ДНСК за въвеждането на съоръженията в експлоатация.

Съдът е констатирал че част от съоръженията преминават през земи на държавния поземлен и държавния горски фонд, които не са собственост на дружеството. Правораздавателните органи потвърждават правилността за забрана на съоръженията.

По-късно същата година Пампорово АД обжалва решението на Административен съд Смолян пред Върховния административен съд (ВАС). Тричленен състав на ВАС отхвърля подадената жалба на концесионера на ски зона Пампорово като процесуално недопустима и нарежда прекратяване на съдебното производство.

Въпреки заповедта на РД на ДНСК и съдебното решение на Смолянския административен съд, въпросните оръдия за изкуствен сняг не са премахнати от ски зона Пампорово. Всяка зима те се ползват в нарушение на закона. Това е втори удар срещу комплекса, след като в края на миналия месец ДНСК спря незаконното строителство на лифт в местността Двата моста.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати