Четири града продължават битката за Европейска столица на културата

13.12.2013

Четири български града продължават битката за Европейска столица на културата. За втория етап на надпреварата се класираха София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Резултатите бяха оповестени вчера на специална пресконференция, която беше дадена от Министерството на културата.

Кандидатите, които бяха класирани на втория етап на конкурса, бяха избрани сред осем български града. Всички кандидатури бяха разгледани от 13-членно международно жури. В състава на журита влизат седем експерти от Европейския съюз и шест български експерти.

Нощна София

Критериите, по които бяха класирани участниците на втория тур от надпреварата, са регламентирани в Решение 162/2006/ЕО на Европейския парламент. Участниците в битката за Европейска столица на културата бяха оценявани спрямо предложената културна програма.

Богатата културна програма трябва да привлича широко гражданско участие, чуждестранни туристи, както и са стимулира европейското културно сътрудничество. Културната програма на градовете кандидати трябва да бъде преди всичко устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочното социално и културно развитие на града.

София, Велико Търново, Пловдив и Варна представиха пред журито екипите, които работят по подготовката на градовете. Предстои кандидатурите на четиримата полуфиналисти да бъдат обсъдени от Народното събрание на България. Те ще бъдат разгледани отново от журита през септември 2014 година, когато ще бъде проверена как върви подготовката им.

По регламент през 2019 година един български и един италиански град ще бъда обявени за Европейска столица на културата. Кой от четирите български градове ще бъде избран за културна столица ще стане ясно в началото на 2015 година.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати