Липсата на сняг проваля сезона в Картала

06.01.2014

Липсата на сняг, както и необичайно меката зима, изправи пред сериозно предизвикателство зимните курорти в България. На повечето места в страната, в т.ч. и по планинските върхове, сняг е валял само един-два пъти от началото на зимата. Снежната покривка е оскъдна и на места съвсем липсва.

Отсъствието на сняг е на път да провали напълно ски сезона на курорт Картала, който се намира над Благоевград. Оскъдната снежна покривка от около 15 сантиметра се задържа едва до Коледа и в момента ски пистата е по-скоро кално трасе, отколкото писта за зимни спортове.

Липсата на сняг проваля сезона в Картала

Картала е един от малките планински ски курорти в България, който през последните години набира все по-голяма популярност. Местността е предпочитана от благоевградчани, но напоследък се забелязват все повече туристи от София.

Софиянци избират да прекарат уикенда в Картала по няколко причини. Курортът предлага много конкурентни цени за ски лифтове и карти за разлика от останалите български курорти. Тук липсват и обичайните опашки за лифт и влек, които са ежедневие в курортите Банско и Боровец.

Най-сухата и безснежна зима от началото на века поставя сериозно предизвикателство пред концесионера на ски зоната Илия Ризов. Той обяви, че все по-сериозно се обмисля вариант за закупуване на машини за изкуствен сняг, подобно на останалите ски курорти.

Липсата на сняг на Картала не просто отблъсква туристите, но и сериозно може да обърка календара на Българската феедерация по ски. Федерацията е планувала да проведе три състезания за купа Картала през януари и февруари, участие в които ще вземат деца, юноши, девойки и ветерани. Всички стискат палци да се окажат верни прогнозите на метеоролозите за снеговалежи през втората половина на януари.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати