Варна поведе в анкетата за Европейска столица на културата

08.01.2014

Четири български града продължиха на втория етап от надпреварата за Европейска столица на културата 2019 година. Това са София, Пловдив, Варна и Велико Търново. От състезанието отпаднаха Бургас, Русе, Шумен и Габрово.

Порталът на българските общини, Kmeta, който беше съмишленик при представянето на отделните конкурсни програми на градовете-кандидати и отразяваше всички събития, съпътстващи състезанието организира допитване сред посетителите си.

Варна

Интернет порталът на общините предложи на своите читатели за дадат своя глас за четиримата финалисти за конкурса за Европейска столица на Културата 2019 година, като пое ангажимента да изпрати резултатите от допитването до Министерството на културата и до журито, което ще определи победителя в надпреварата за културна столица.

Анкетата стартира на 14 декември 2013 година. Само за часове Варна спечели огромна преднина пред останалите участници в анкетата. Морската столица успя да събере близо 67 процента от гласовете на потребителите. На второ място се нареди старопрестолната столица на България Велико Търново с 29 процента.

Последните две места останаха за София и Пловдив, които привлякоха на своя страна едва 1 и съответно 2 процента от общите гласове. Това предизвика вълна от коментари в интернет пространството. Редица потребители се усъмниха, че резултатите са манипулирани.

Поради големия интерес 15-дневния срок на анкетата беше продължен с още 15 дни.

Важно е да припомним, че активната подкрепа на обществеността е един от основните кретирии при решението на журито на кой български град ще се падне честа да стане победител в надпреварата.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати