Маскарадни игри в Перник

11.01.2014

Всяка година Перник е домакин на най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски Фестивал на маскарадните игри "Сурва".

Уникалният фестивал ще се проведе от 24 до 26 януари, като в него ще вземат участие маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Жителите на Перник и техните гости ще могат да проследят двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи по улиците на града и да се докоснат до магията на съхранената кукерска традиция.

Сурва

Гостите от чужбина ще представят също колорита на своите игри, неповторими маски и костюми, разнообразни традиции, песни и танци чрез участието си в дефилето и на импровизираните сцени из града.

За любителите на приложните изкуства ще бъдат организирани богати пазари с произведения на българското приложно изкуство.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година, а на 26 юни 2009 президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обяви Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати