Най-умният град в света е Копенхаген

16.01.2014

Копенхаген грабна призовото място в класацията за най-умен град в света. Столицата на Дания си извоюва първото място в оспорвана надпревара с други европейски градове. На второ и трето място в класацията на американския учен Бойд Коен са класирани съответно Амстердам и Виена.

Класацията за Най-умен град на света по никакъв начин не отразява коефициента на интелигентност на населението. Това, което се оценява и измерва, са иновациите и технологиите, които са развити и вградени, за да се подобри качеството на живот на гражданите на съответните градове.

Копенхаген

Призовата тройка, в която влизат представители на Дания, Холандия и Австрия, са първенци по отношение на най-ефективно използване на съществуващите ресурси за намаляване на разходите за консумация на енергия. Отличниците са разширили и броя на услугите, които общините предлагат, за да подобрят бита на своите граждани.

Челните места на града на Малката русалка и столицата на Холандия не са изненада за никого предвид инвестициите за подобряване на енергийната ефективност, които двете общини правят.

Присъствието на Виена в челната тройка се дължи основно на увеличения през 2013 година брой станции за захранване на електромобили, които бяха построени в австрийската столица. В момента техния брой е общо 400.

Отчетена и е политиката за насърчаване на поставяне на слънчеви панели, които да поемат част от разходите за електроенергия в домакинствата.

В челната десетка на най-умните градове са включени също Барселона, Париж, Стокхолм, Лондон, Хамбург, Берлин и Хелзинки.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати