Кукери от цяла България ще гонят злите сили в Перник

20.01.2014
Кукери

Всяка година в края на месец януари улиците на един българските градове се изпълват с десетки цигански катуни. На градския площад се скупчват стотици попове, облечени в черни раса. Компания им правят мечки, много мечки и странно облечени мъже, част от които раждат насред улицата.

Не, не става дума за побългарен Хелоуин, а за Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който ежегодно се провежда в град Перник.

Това е най-голямото събиране на кукери, чауши, бабугери и др. Събитието привлича повече от 6000 участници, които са обединени в над 100 кукерски групи.

Кукери в Перник

Въпреки че фестивалът тази година стартира още на 13-и януари, кулминацията на тържествата ще е този уикенд. На 24-и януари, петък, от 18 часа в Двореца на културата в град Перник ще бъде официалното откриване на 23-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва-Перник 2014 година.

Съботният е неделният ден са отредени за кукеркските шествия. Улиците на Перник ще се изпълнят от шумни, маскирани, кукери – мъже, жени и дори деца, които ще представят характерните за различните етнографски области на България обичаи и маски.

Сурва фестивал

Някои от участниците ще прогонват силите на злото със страховити маски и дървени саби, други ще плашат демоните със звучни чанове и космати костюми. Има кукери, които ще заложат на високи маски с кожа и рога, или дървени конструкции, закичени с пера.

Безспорно най-атрактивните участници в събитието са най-малките пазители на кукерската традиция. Миниатюрни 4-5 годишни кукерчета, облечени и увити в кожи, от които се подават само нослета, са едни от най-ентусиазираните участници в маскарадните игри.

Тазгодишното издание на Международния фестивал на маскарадните игри – Сурва се провежда в подкрепа на обединената кандидатура на София и район Югозападен за Европейска столица на културата 2019.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати