Промени в Закона за туризма насърчават селския туризъм

24.01.2014

Внесеният за обсъждане в Министерски съвет проект за промени в Закона за туризма има за цел да насърчи развитието на туризма в България и да подпомогне развитието на селския туризъм. Съобщението беше направено от вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Наред със спорното предложение на соцдепутатката Татяна Бурунджиева за промяна, която ще задължава родните туроператори задължително да предлагат с пакетите за почивка поне една екскурзия, свързана с културно-историческото ни наследство има и мерки, които ще облекчат ресторантьорите и хотелиерите.

Домашна трапеза

Съгласно внесените промени през 2015 година се предвижда да отпадне категоризацията на ресторантите. Според Бобева: „Категоризацията трябва да отпадне, защото се е превърнала в проблем за редица малки и средно големи заведения за обществено хранене. Процедурата по получаване на категоризация е бавна и тромава, като коства на ресторантьорите много време и средства“.

Друга отдавна чакана промяна е разрешението за собствениците на къщи за гости да могат да използват домашно приготвени гозби и деликатеси. Промяната е чакана с нетърпение от стопаните от Велико Търново, Добринище и Разлог, на които често им се налага да разочароват гостите си.

Към момента те нямат това право, защото предлагането на домашно-приготвена храна не беше изрично регламентирано от стария вариант на Закона за туризма, а се регулираше съгласно наредбите на Закона за храните, който е доста рестриктивен в това отношение.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати