Нова забележителност край Белоградчик - пещера Венеца

27.01.2014

Една нова забележителност ще бъде открита за посещение от туристи край Белоградчик. Става дума за новооткритата пещера Венеца, само на 6 километра от Белоградчишките скали.

Пещерата е с дължина около 200 метра, а денивелацията ѝ е 26 метра. Откритието и е дело на пещерняците от клуб „Бял прилеп" в Белоградчик. Пещерняците се натъкват на природното образувание съвсем случайно – входът на пещерата се открива при взривни дейности в близко намиращата се кариера.

Пещера

Досега пещерата беше достъпна само за опитни пещерняци, но от 1-и март ще бъде открита процедура за обществена поръчка за избор на фирма, която ще има задължението да благоустрои пещерните лабиринти и да ги направи достъпни и за обикновените неекипирани туристи.

Освен благоустройство на самата пещера, фирмата спечелила търга ще трябва да изгради около 400 метра път до входа на пещерата, паркинг, както и малък заслон до входа ѝ. Проектът предвижда и изграждането на малък информационен център в близост да природния феномен.

Очаква се благоустройствените дейности около и в самата пещера да приключат до края есента на 2014 година. Пещерата се намира на 3 километра от гара Орешец. Преди десетилетия в района около пещерата се е намирало село Орешец, но по икономически причини местните са се преселили в района на гарата.

Благоустройството на новооткритата пещера Венеца ще бъде извършено по проект „Чудните пещери“, който се финансира от програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия,

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати