Българските туристи са ценово дискриминирани?

29.01.2014

За никого не е тайна, че резервацията на така чаканата почивка, но чрез чуждестранна туристическа агенция, е далеч по-изгодна. Каквито и реклами да виждате по средствата за масова информация, колкото и рано да планирате отпуската, тъжен факт е, че българите плащат най-скъпо за почивка в България.

Дори и отсега да резервирате лятната си отпуска, всеки средностатистически британски, румънски или руски гражданин ще получи по-изгодно от вашето предложение за лятна почивка.

На море

В последните години разликата в цената на пакетите за българи и чужденци става все по-голяма и това резонно води до справедливото негодувание от страна на българските почиващи. Доста наши сънародници практикуваха резервация на почивката чрез чуждестранни туроператори, но започнаха все по-често да получават отказ.

Поредният случай е на българска гражданка, която се опитала да си резервира лятна почивка на българското Черноморие чрез румънски туроператор, защото пакетите, които той предлагал, били доста по-изгодни от родните.

За жалост дамата получила отговор от българска туристическа агенция, партньор на румънците, които я уведомили, че не може да използва този пакет, ако няма румънско гражданство, защото въпросните цени са само за румънския пазар.

Нещо повече – българският туроператор е поискал допълнително 200 евро над обявената цена. Потърпевшата е сезирала Комисията за защита от дискриминация и случаят предстои да бъде разгледан на 30-и януари 2014 година на заседание на комисията.

Според заместник-председателя на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков има практика да се обявяват различни цени на почивките за различни пазари. По думите на Байков тази практика не е свързана с гражданството, а с постоянното пребиваване.

Туроператорите мотивират предлагането на изгодни пакети на чужденци с желанието да се разработват нови пазари или нови продукти. Туристическите агенции обясняват, че когато от чужбина се закупуват по-големи обеми, това също води до понижаване на цената на пакетите.

От друга страна, ако и на българските туристи се предложат толкова изгодни пакети, дали това няма да доведе до бум на български туристи на родното Черноморие или за поредна година ще предпочетем да отскочим до Гърция или Турция?

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати