Сапарева баня – най-големият СПА-център на Балканите

04.02.2014

Българският курорт Сапарева баня е на път да се превърне в най-големият СПА-център на Балканите и да измести конкурентите от Сандански. Това ще стане благодарение на амбициозен инвестиционен проект за над 18 милиона, който предстои да стартира до края на годината.

Проектът „Преображение“ има за цел да превърне скромния български град в мащабен балнеокомплекс, който ще включва още център за профилактика, рехабилитация и генетични изследвания.

Инвестициите са дело на руския фонд „Закон, справедливост и милосърдие“ и местната община. Руският фонда осигурява финансовия ресурс, а общинските власти предоставят 30 декара площи, върху които да се изгради мащабният комплекс.

СПА

Комплексът ще има капацитет на обслужване 2000 души на ден. На територия на балнеокурорта ще бъдат открити около 400 легла за настаняване. Ще бъде изградена както хотелска част, така и самостоятелни вили за гостите.

Предвидено е и изграждането на медицинска, рехабилитационна, СПА зона и зони за игри и спорт, както и места за почивка и заведения.

Руският фонд „Закон, справедливост и милосърдие“ е създаден за защита на социалните права на служителите в сферата на съдебната система в Русия. Основната задача, която фондът си поставя, е да улесни достъпа на тези служители и семействата им до рехабилитация, санаториално лечение и медицинска помощ.

Фондът има практика да "съдейства за изграждането и финансирането на рехабилитационни центрове, здравни центрове, болнични заведения, старчески домове и диспансери". Това е първият им проект извън територията на Русия.

Инвестицията в Сапарева баня е втората голяма руска инвестиция в балнеотуризма в България. Преди три години община Москва инвестира близо 120 милиона евро в детския санаториален комплекс „Камчия“, който е разположен на 300 декара и беше завършен през 2013 година.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати