Велико Търново изкушава със Средновековна българска кухня

07.04.2014

Има поне сто причини да посетите град Велико Търново. Нека към тях да добавим още една апетитна причина да отскочите до старопрестолната столица на България. От тази сряда 9-и април до 13-и април включително заведенията във Велико Търново ще изкушават жителите и гостите награда с адаптирани ястия от средновековната българска кухня.

Инициативата е част от международното изложение Културен туризъм 2014, чиито домакин е Търново. Рецептата за ястията, които ще се предлагат, са издирени и адаптирани спрямо съвременните вкусове от доцент Иван Лазаров, ръководител на катедра Стара и средновековна история в Историческия факултет на Великотърновския университет Свети Свети Кирил и Методий.

Велико Търново изкушава със Средновековна българска кухня

Ястията са кръстени с апетитни имена като Каша от булгурСпасението на селяка, Столично пиле, Печено по деспотски с агнешки бут, Телешко разсол – Радостта на войника. За десерт ще се предлага булгур с прясно мляко и плодове, в допълнение на който ще бъде поднесен в допълнение с мед, петмез или рачел.

Включването на традиционните български средновековния ястия в менюто на Търновските ресторанти няма да бъде единичен случай. Община Велико Търново съвместно с общинската агенция Царевград Търнов и местни ресторантьори планират да наложат марката Средновековна Търновска кухня.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати