Прогнозират бум на круизите по българските пристанища

08.04.2014

Кризата в Крим и напрегната обстановка на Кримския полуостров са причина все повече круизни кораби да променят първоначалните си маршрути и да предпочетат да спрат за почивка и дозареждане на някое от българските пристанища вместо в Одеса или Ялта.

До началото на миналата седмица круизните заявки за пристанищата във Варна, Несебър и Бургас са били малко над 50, което е обичайно им ниво. В момента ситуацията е доста по-различна, като заявките за пасажерски кораби се увеличават с всеки изминал ден.

Круизен кораб

Всъщност българските портове отдавна са прескочили планираните от миналата година круизи, след като редица пасажерски кораби отмениха планираните спирки в Ялта и Одеса и ги замениха с порт Бургас.

Напълно ремонтираната през миналата година Морска гара в Бургас е в състояние да посрещне и обслужи дори и най-големите пасажерски лайнери. Таксата, която един турист заплаща, за да бъде обслужен на Бургаската Морска гара, е 6 евро. Но основният приход от пасажерските кораби идва от държавната такса за акостиране.

Изчислено е, че един круизен кораб, чиито пътници традиционно са между 1000 и 3000, оставя в местната икономика между 200 и 300 000 евро в рамките на няколкочасовото си гостуване.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати