Тутевата и Лековата къща в Панагюрище отварят врати

11.04.2014

Две от най-красивите възрожденски къщи в Панагюрище – Тутевата и Лековата, ще отворят врати за посетители на 12 и 13 април. Сградите бяха затворени в продължение на месеци заради ремонт. Реставрирането им, както и реставрирането на други местни забележителности се извършва по проекта Панагюрище – столица на свободата.

По думите на директора на Историческия музей в Панагюрище трябва да показваме каквото имаме, защото туристите не бива да бъдат лишавани от тези бижута, чиято красота може да се мери с тази на Панагюрското златно съкровище.

Тутевата къща
Снимка: Stefan 100yanov

Ремонтирането на двете къщи обхвана както самите сгради, така и дворните пространства, които бяха напълно реновирани. Със средства по проекта бяха ремонтирани покривните конструкции, фасадите и дори стенописванията на външните стени.

Немалко пари и усилия са вложени в подобряването на инфраструктурата около обектите, както и в обновяването на сервизните помещения. Предвидени са допълнителни средства по отношение на сигурността.

Посетителите на Тутевата и Лековата къща не бива да пропускат са посетят и някои от останалите исторически забележителности в Панагюрище като Дудековата къща и къщата на Райна Княгиня.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати