Деветашката пещера вече е част от Стоте национални обекта

17.04.2014
Деветашка пещера

Най-новото попълнение в националното движение Опознай България – Сто национални туристически обекта е Деветашката пещера, която се намира в близост до Ловеч. Присъединяването към листата стана факт след подписването на договор за партньорство между кмета на Ловеч Минчо Казанджиев и изпълнителния секретар на Българския туристически съюз.

Деветашката пещера се намира в едноименното плато край Ловеч. Тя е дълга над два километра, а височината ѝ достига до 60 метра. Тези, които са я посетили, единодушно я определят като една от най-красивите и величествени пещери в България.

Освен природна красота, пещерата има и археологическо значение. В нея са открити артефакти от седем различни епохи. Намерени са следи от хора от времето на еолите, бронзовата, желязната и др. епохи, та чак до наши дни.

Деветашката пещера

В наши дни пещерата е местообитание на голям брой защитени животински видове. Деветашката пещера е дом на земноводни, бозайници, но най-вече прилепи, заради които през юни и юли месец пещерата е затворена за посетители, защото се намират в размножителен период.

Деветашката пещера не е единственият обект на територията на община Ловеч, който е включен в списъка на 100- национални туристически обекта. Там влизат още Къкринското ханче, Етнографският музей в Ловеч и музеят Васил Левски.

Посещението в някой от националните туристически обекти се удостоверява чрез печат в специална книжка.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати