Откриват за посетители Малката римска базилика в Пловдив

30.04.2014

Утре, 1-и май, ще бъде официално отрита за посетители Малката римска базилика в Пловдив. С подписа на министъра на културата Петър Стоянович Базиликата от Древен Филипопол беше прехвърлена в ръцете на община Пловдив в началото на седмицата.

Римска мозайка

Древният храм е построен в началото на V-и век. Открит е случайно при разкопки за строеж на сграда през 1988 година. В продължение на близо десет години откритието беше замразено и археолозите чакаха средства за проучването му.

През 1998 година беше организирана и първата археологическа експедиция. Тогава експертите демонтираха ценните мозайки, с цел да ги запазят. През 2010-а година стартира проект да консервация и реставрация на обекта.

Проектът на обща стойност над 1.3 милиона лева беше финансиран от фонд Америка за България. Сега ремонтираната базилика отваря вратите си да посетители. На място е върната и демонтираната в края на осемдесетте години мозайка, която е уникален пример за раннохристиянско изкуство.

В Малката римска базилика в Пловдив е и единственият открит у нас баптистерий (помещение за извършване на кръщенета). Той представлява мраморен басейн във формата на кръст.

Новооткритият исторически паметник ще посреща гости срещу билет от 5 лева. Цената за ученици е 2 лева, а груповите посещения ще се таксуват с по 3 лева на човек.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати