Българите похарчиха 200 милиона лева за празниците

07.05.2014

Верни на старата българска поговорка Като сме безделници, да не сме без празници, българите отпуснаха душа и кесия и похарчиха рекордно голяма сума в рамките на майските празници около Гергьовден.

По данни на туристическите агенции нашенците са похарчили близо 200 милиона лева за празниците. От тази сума около 110 милиона лева са останали в България, похарчени в родните туристически дестинации.

Солун

Останалата сума за жалост е налята в туристическата машина и икономиките на съседките ни Гърция и Турция. Данните на Гранична полиция показват че близо 260 000 нашенци са преминали през границата по посока южните ни съседи. От тях близо една срета или около 85 000 са останали в Гърция поне за две или три нощувки.

Разходите, които средния български турист е направил, възлизат на около 400-500 евро, като в тази сума влизат цените за нощувки, храна, ресторанти, сувенири или обикновен шопинг. Останалата част от сънародниците ни са си напрвили еднодневна екскурзия, която струва средно по 50 евро на човек.

Причината все повече български туристи да предпочитат да почиват в Гърция са атрактивните туристически пакети с конкурентни цени, доброто обслужване и вкусната кухня, която ще задоволи и най-капризните вкусове. Българските туристи споделят, че предпочитат южната ни съседка, защото там се чувстват повече от добре дошли, отколкото в родните курорти.

Данните от проучването трябва да подействат отрезвяващо на родните курорти, които хвърлят всички сили, за да привлекат чуждестранни туристи, вместо да се опитват да задържат българските.

Истината е, че от една страна България няма капацитет да посрещне толкова туристи, а от друга - страната ни няма организация по отношение на това как да продава българския продукт и по какъв начин да го предлага на българския пазар.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати