Индустриалната зона в София се събужда за нов живот чрез култура

08.05.2014

От утре индустриалната зона Хаджи Димитър на столицата ще се събуди за нов живот чрез култура. Западналите промишлени заводи от времето на развития социализъм, които се разпадат под напора на времето и безхаберието, ще се превърнат в изложбени зали, помещения за творчески инсталации.

Изоставените заводски халета ще оживеят като помещения за фотографски конкурси, места за дискусии, концерти, литературни събития, неделни биопазари и дори в кино на открито, защото ще попаднат в рамките на проект Зона култура.

Нестандартна изложба

В зоната на културата в София ще попадне гордостта на социалистическата индустрия бившият Хладилен завод, както и фабриката за градско изкуство при стокови базари Зимница и подлезът на Централната ЖП гара в София.

Организатор на амбициозният проект е фондация София диша, а средствата за реализирането му са отпуснати от редица европейски програми и бюджета на Столична община.

Целта на това необикновено културно преобразяване е да се вдъхне живот на западнали и забравени в периферията на града зони, чрез реализацията на различни културни проекти, които ще дадат възможност за изява на младите творци.

Проектът Зона култура няма да се ограничи само с изброените вече заводи, но паралелно на основните събития ще бъдат извършени и редица други козметични дейности в промишлените зони на столицата.

Предвижда се изрисуване на калкани върху индустриалните сгради в района, поправка на разрушените спирки на градския транспорти възстановяване на разрушените обществени места за социални контакти и срещи в тези неприветливи части на столицата.

Зона култра се осъществява в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата 2019.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати