Пуснаха влаковата линия по моста между Видин и Калафат

10.05.2014

На 10-и май, официално пуснаха железопътната линия, която свързва българския град Видин с румънския Калафат. Релсите минават по моста Нова Европа, познат поече като Дунав мост 2.

За откриването на международната влакова линия във Видин пристигна заместник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров. Официален гост от румънска страна беше държавният секретар Юлиян Матаке.

Влак и залез

Управлението на първия влак беше поверена на единствената жена-машинист в Румъния Дана Тършогойу, която превози първите пътници между Видин и румънския град Голинци, като в този участък трасето е изцяло електрифицирано. По линията между Голинци и Калафат управлението на влака беше поверено на неин колега.

Три часа след отпътуването си първите пътници по новооткритата линия Видин – Калафат бяха на гарата в румънския град лично от кмета на Калафат Мирча Гуца. Откриването на международната линия съвпадна с празника на града.

Новооткритата линия засега ще се обслужва от железниците на Румъния. Влакът между Видин и Калафат ще пътува два пъти дневно, а цените на билетите за него са 7 лева. Очаква се и българската железопътна компания да пусне две двойки влакове по същата линия.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати