Откриха църква и римска гробница в Сапарева баня

11.05.2014

Църква и римска гробница са намерени при археологически разкопки в Сапарева баня. Обектите бяха разкрити с помощта на Веселин Хаджиангелов, който е археолог към историческия музей в Самоков и беше на чело на проучванията на Цари Мали град край Белчин.

Откриха църква и римска гробница в Сапарева баня

Проучва се около 200 кв.м площ. Досега специалистите са се натъкнали на некропол, който има различни по тип и хронология погребения. Едни от тях са от 4-5 век, а други от началото на 13 век.

Хаджиангелов обясни, че символични погребения като тези, които е открил, се правят, когато воините загинат в далечна битка и не могат да се пренесат останките им.

Открита римска гробница е от началото на четвърти век. Тя е изградена от каменни стени и засводено тухлено покритие, застлана е с големи тухли, но си личи, че още в древността са се опитвали да проникнат в нея, коментира археологът.

Учените са намерили в гробницата общо пет скелета, като три от тях били мъжки, а другите два принадлежали на жена и дете.

Открити са около 90 находки, повечето от които са монети.

В проучвания район са намерени и останки от църква. Щом работата по обекта приключи, движимите паметници ще бъдат предоставени на кюстендилския Регионален исторически музей.

Следва да се свика комисия, която да определи съдбата на новооткритите находки.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати