Исус Христос в космическа ракета, но в Несебър

16.05.2014

Дълги години се смяташе, че стенописът в старата църква в село Добърско край Банско, изобразяващ Исус Христос в космическа ракета, е уникален. Оказва се, че това не е така. При реставрация на стенописи на църквата Свети Спас в Несебър беше открит идентичен стенопис, който изобразява Спасителя в космически кораб.

Стенописът в несебърската църква отново изобразява Христос обграден от овално сияние, а от двете му страни и в краката му ясно се различават стилизираните лъчи светлина, нарисувани в червен цвят.

Добърско

Любопитна подробност е, че стенописът в църквата Свети Спас е рисуван през 1609 година, докато този в църквата в Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат е рисуван 15 години по-късно, през 1614 година.

Друга интригуваща забележителност в старата църква е гробът на принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина. Матаиса, родена с името Мария, е дъщеря на Андроник III Палеолог и Ана Савойска. Като дете е обещана на българския престолонаследник Михаил Асен. Смята се, че когато Мария е навършила 13 години е венчана за него. Двамата нямат деца. Десет години след сватбата Михаил Асен загива при Велбъжд, а съпругата му се замонашва, едва на 23 години, и приема името Матаиса.

Свети Спас в Несебър е само един от 15-е средновековни храма, заради които българския морски град често е наричан перла на източното православие. Съвсем наскоро църквата беше реставрирана и консервирана по проект Вяра в Несебър и вече е отворена за посетители.

Община Несебър има амбицията да реставрира всички стари църкви в града, като ги обедини в туристически маршрут Духовен път, който ще привлича любителите на поклонническия и религиозен туризъм.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати