Златотърсачи завладяха Витоша

18.05.2014

Изглежда, че наред с риболова и един друг вид хоби се развива по реките у нас. Напоследък полите на Витоша гъмжат от страстни търсачи на злато, които за свое улеснение са си донесли дори легени, специални лопати и помпи, пише Стандарт.

Според запознати на ден се добиват най-много по два грама зрънца или люспички от злато. Това обаче не сломява духа на златотърсачите и те се надяват, че някой ден ще попаднат и на по-солидно съкровище, а и обилните валежи през последно време доста увеличават шансовете им.

Витоша

Най-големите парчета от самородно злато са открити в района на Диканите, но находища има и по южните склонове на Витоша. В някои ручеи златотърсачите са се натъквали дори на златни халки, ламаринки и други части от златни предмети, навярно изпаднали от някой техен предшественик.

Създадена е и Българска асоциация на търсачите на злато и метеорити, в която членуват повече от родните златотърсачи. Те започват да претърсват внимателно потоците през първите априлски дни, когато времето се позатопли и са отдадените на това си хоби, докато падне първият сняг.

Запалените златотърсачи са на мнение, че е много по-голям шансът, човек да забогатее, след като намери злато и го продаде, отколкото да играе в лотарията. В момента обаче един грам злато струва петдесет лева, докато преди време стойността му стигаше и до осемдесет лева.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати