Морето поевтинява с 30 процента заради кризата в Украйна

22.05.2014

Кризата в Украйна очаквано доведе до стагнация на руския и украинския пазар. Родните хотелиери очакват силено отлив на туристи от Русия и Украйна. Липсата на едни от най-платежоспособните туристи принуди собствениците на хотели по морето да намалят чувствително цените за нощувки и ол инклузив пакетите.

Празен плаж

Конфликтът между двете държави удари пряко туристическия бизнес в България. От началото на годината украинската гривна отбелязва рекордно обезценяване, което означава, че почивката за украинците е поскъпнала двойно.

Най-сериозен отлив ще има от страна на руските туристи, защото правителството в Москва е издало директива държавните чиновници да не почиват в страни от Европейския съюз. Не се очакват и руски детски групи. В момента малчуганите от Русия се изпращат на почивка в Крим.

Според Илко Запрянов, който е търговски директор на Свети Свети Константин и Елена, дори и в разгара на сезона пакетите ол инклузив в четиризвезден хотел в курорта няма да надхвърлят 50 евро на човек на ден.

Поевтиняването на лятната почивка ще се усети по-силно по южното Черноморие, където се очаква цените да спаднат с 30 процента. Намалението на цените на север ще бъде около 20 процента.

Свалянето на цените е опит от страна на хотелиерите да компенсират липсата на чуждестранни туристи, като привлекат летовници от България и Румъния.

Северните ни съседи са проявява голям интерес към родното Черноморие. През изминалата година беше отбелязан рекорден ръст от 34 процента на румънските туристи.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати