Небет тепе – спорната туристическа атракция

29.05.2014

Проектът на община Пловдив и архитекта Юлий Фърков за превръщането на Небет тепе в парк-музей на открито, който е внесен за одобрение в Министерството на културата, нажежи страстите между архитекти, историци и пловдивчани.

По думите на архитект Антоанета Топалова, която е член на Камарата на архитектите в България проектът на Юлий Фърков може да отнеме възможността Небет тепе да бъде вписан в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя определи проектът на Фърков като бутафорна и илюзорна интерпретация на нещо, което го е нямало.

Небет тепе
Снимка: Aquaria

На противоположно мнение е авторът на проекта, който предлага да се направи цялостна възстановка на Небет тепе във вида, в който е било, преди 2400 години, като по този начин го превърне в основна туристическа атракция в Пловдив.

Проектът му е подкрепен и съгласуван от директора на Археологическия музей в Пловдив и от община Пловдив. Той вече е внесен в Министерството на културата, където чака одобрение.

Едва след като Културното министерство даде зелена светлина на проекта от община Пловдив ще организират обществена дискусия за бъдещето на тепето.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати