Насред мегдана в Арбанаси

29.05.2014

Този уикенд Арбанаси ще бъде домакин на четвъртото издание на фолклорния фестивал Насред мегдана в Арбанаси. Повече от 1000 изпълнители от цялата страна ще изпълнят централния площад на китното великотърноско село. На откритата сцена в центъра на Арбанаси ще се качат участници от 82 групи от всички етнографски райони на България.

Официалното откриване на фолклорния празник е насрочено за съботния ден. Веднага след церемонията по откриването ще започне и конкурсната програма. На сцената ще излязат самодейци, които се представят богата разнообразие на българския фолклор, пищните носии, кръшните хора и характерните за всеки край обреди и обичаи.

Фолклорен състав

Една от атракциите на фестивала ще бъде кукерското дефиле, защото кукерската традиция не е характерна за тази фолклорна област. Изпълненията на тракийските, пиринските, северняшките, добруджанските и всички останали самодейци ще бъдат оценени от професионално жури.

Председател на журито е доцент Георги Хинов, който е главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци Иван Вълев. Ще бъдат връчени парични награди за обработен и автентичен фолклор в три възрастови групи.

Първият фестивален ден ще завърши с концерт на Илия Илиев – Професора и неговата формация, които ще изненадат гостите на Арбанаси с песни и ритми от северняшкия край.

Във връзка с концерта община Велико Търново е осигурила и извънреден автобус от Арбанаси до старопрестолната столица, който ще отпътува след края му.

Организатори на фестивала Насред мегдана в Арбанаси са община Велико Търново, кметството в Арбанаси и местното читалище.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати