Гробът на Деспот Слав води туристи в Мелник

31.05.2014

Най-голямата туристическа атракция в най-малкия български град е гробът на Деспот Слав. Гробницата на средновековния български владетел на Западните Родопи и останките му са открити през 2012 година при разкопки в мелнишката църква Света Троица от екипа на професор Виолета Нешева.

Кордопуловата къща

Деспот Слав, потомък на рода Асеневци, е управлявал Западните Родопи в началото на 13-и век. Той е провъзгласил Мелник за столица на деспотсвтото си, а на хълма Свети Никола в града е построил своята крепост.

Останките му са намерени далеч от крепостта, в малка площадка до храма Света Троица. Още тогава екипът, направил откритието, предположи, че намереният близо двуметров скелет принадлежи на владетеля. Но трябваш да минат почти две години, за да бъде изготвен ДНК профил на костите и това да бъде потвърдено.

Местните жители са във възторг от добрата новина. Те се надяват гробът на Деспот Слав да привлече още повече туристи в града. След едва от най-големите групи туристи в Мелник са гърците, които са почитатели на религиозния и културен туризъм.

Мелник е предпочитана туристическа дестинация не само заради прословутото мелнишко вино, което омайва туристите. Този малък български град е обявен за архитектурен резерват. В Мелник се намира и Кордопуловата къща, която е най-голямата възрожденска къща в България, както и редица старинни църкви.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати