Плиска ви връща назад във времето

04.06.2014

Националният историко-археологически резерват Плиска ще ви върне назад във времето с мащабното събитие Дни на предците – Плиска 2014. Уникалният фестивал се организира за трета поредна година.

Плиска

Столицата на първото българско царство ще отвори врати за посетители в 9.00 часа на 7-и юни. Сякаш с машина на времето гостите на резервата ще се върнат в дните на разцвет на този древен български град.

Участие във фестивала ще вземат местните клубове по исторически възстановки, конните клубове, професионални реконструктори, археолози и майстори на старинни занаяти. Те ще покажат автентичния бит и традициите на старите българи така, както са били до периода на Възраждането.

За по-приключенски настроените посетители на Плиска ще има демонстрация на боравенето с оръжие и кон. На територията на резервата ще бъдат построени средновековни лагери, юрти, шатри и др., в които майстори ковачи, ножари, тъкачи, грънчари и плъстари ще демонстрират старинните занаяти.

Дните на предците в Плиска 2014 година се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България. Те се организират от Сдружение за възстановяване и съхранени на българските традиции – Авитохол, НИАР Плиска, Регионален исторически музей – Шумен и община Каспичан.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати