Летният сезон пред провал, търсят пари за реклама

10.06.2014

Въпреки всички уверения на отговорните държавни институции, че кризата в Украйна няма да се отрази негативно на летния туристически сезон, а напротив, ще доведе до увеличаване на круизния туризъм, е факт, че се отбелязва отлив на туристи.

Празен плаж

Хотелиери от Слънчев бряг, Поморие, Варна и Несебър алармират, че масово се подават откази от вече резервирани у нас ваканции и то от страна на туристи от Украйна и Русия. По техни данни отливът от украински летовници е най-осезаем и достига до 50 процента. Около 20 процента е спадът на руски туристи.

Единственият шанс да се спаси летния сезон от провал е масирана реклама в държави, в които традиционно се купуват почивки в последната минута, като балканските страни и в по-малка степен в скандинавските страни.

Едва след отлива на братушки родните хотелиери се сетиха да погледнат на българските туристи като на потенциални летовници. Парадоксално, през последните години усилията на хотелиерите бяха насочени толкова силно към западния, скандинавския и руския пазар, че забравиха за родните туристи, които потърсиха по-изгодна и приятна почивка в чужбина.

В бюджета на Министерството на икономиката и туризма са заложени 10 милиона лева за реклама на туризма в България у нас и в чужбина. Тези средства до този момент не са отпуснати, нито усвоени, въпреки песимистичните прогнози за летния сезон.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати