Български Лувър отваря врати през есента

18.06.2014

Вече са напълни завършени три от крилата на Националния музеен комплекс, познат още като Българският Лувър. Те бяха официално открити от министъра на културата Петър Стоянович, който изрази мнение, че е най-добре комплексът да заработи като Национална художествена галерия.

Лувъра

Строителството на Българския Лувър стартира още преди 15 години – през 1999 година. От тогава до сега седем министри на културата са отговаряли за това един идеен проект най-накрая да се превърне в завършена сграда, която е специално предназначена за музей.

Националният музеен комплекс е единствената сграда у нас, която отговаря на най-съвременните изисквания на музейната практика и дейност. Тя е функционално обезпечена, както и техническа осигурена, за да заработи като музей.

Сградата разполага и с достатъчно пространство, за да приюти всички колекции на изобразителното изкуство, които в момента се съхраняван в Националната художествена галерия.

Трите завършени крила са изградени с европейски средства по оперативна програма Регионалното развитие. Тяхното построяване е струвало 27 милиона лева.

Нужни са още 12 милиона за изграждане на последното крило на музея – Южното. Очаква се то да стане готово в началото на есента. Едва след това сградата ще се изпълни с изкуство и лентата ще бъде официално прерязана.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати