Обновиха ПП Сините камъни

21.06.2014

Едно от най-красивите места у нас - Природен парк Сините камъни край Сливен е обогатенo с нови 33 дка смесена гора от бяла върба, бук и явор.

Обновиха ПП Сините камъни

Залесяването на местността е осъществено благодарение на проект Опазване и възстановяване на единадесет типа природни местообитания край реки и влажни зони по българската гора.

Проектът струва общо 1 236 000 евро и се финансира по програма на ЕС. Залесени са 3 декара с бяла върба недалеч от язовир Асеновец и 30 декара с бук и явор в местността Даулите, информира директорът на ПП Сините камъни Фатме Мустафова.

Засаждането е извършено върху сипеи и стръмни склонове, както и покрай речни галерии.

В рамките на проекта също така на територията на Природен парк Сините камъни са построени два моста по пътя за Халката. Освен това са сложени информационни и указателни табели по основни туристически пътеки.

Направени са и кътове за отдих в местностите Харамията, Драгиева чешма, Долапите, Карандила, Моллова кория, Халката и други.

Три поредни години територията на парка е почиствана от ученици и доброволни, като са извозени близо 32 тона отпадъци. Използвана е тежка техника при почистването на нерегламентирани сметища от строителство и битови отпадъци близо до язовир Асеновец, каза още Мустафова.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати