Отлив на туристи от морските курорти заради наводненията

26.06.2014

По последни данни наводненията в Североизточна България са взели живота на 13 души. Последиците от тях и нанесените щети са все още в процес на уточняване. Едно е ясно отсега – възстановяването ще бъде скъпо, трудно и продължително.

Празен плаж в Албена

Косвени жертви на наводненията са представителите на хотелиерския бизнес по Черноморието, които се оплакват от осезаем спад на туристи. Факт са няколко големи групови резервации на туристи от Русия.

Все още няма откази от страна на туристи от западноевропейски страни, но хотелиерите остават предпазливо оптимистични в това отношение.

Според собственици на хотели по родните морски курорти голяма вина за анулираните резервации имат и медиите, които са преувеличили в репортажите си размерите на водното бедствие и във Варна, и в Албена.

Лошото време и валежите са довели и до голям спад в т.нар. уикенд почивки, които са особено популярни сред сънародниците ни и сред туристите от Румъния, Македония и Сърбия.

Данните на Института за анализи и оценки на туризма показват, че този година уикенд почивките са намалели с рекордните 60 процента. Анализът разкрива също, че хората не са се отказали от идеята за кратка почивка, а просто са се насочили към по-слънчеви локации в Гърция и Турция.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати