Празненства за празника на черешата в Кюстендил

27.06.2014

Днес ще бъде официално открит Празникът на черешата в Кюстендил. Специални гости на фестивала ще бъдат кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Перник Росица Янакиева, градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов и кюстендилският им колега Петър Паунов.

Тазгодишното издание на традиционния празник на черешата ще бъде посветено на общата кандидатура на София и регион Югозапад за Европейска столица на културата 2019.

Празник на черешата
Снимка: Stefan 100yanov

Празненствата, посветени на емблематичния за Кюстендил плод, ще стартират в 16 часа с изложба-базар на череши, сладки изкушения с череши и черешови произведения. Официалното откриване е насрочено за 17.30 часа, когато ще бъдат представени някои от новоразработените сортове череши. Вечерта ще завърши с фолклорния празник Черешчица род родила.

В рамките на фестивала на черешата Института по земеделие в Кюстендил ще покаже над 80 сорта от сочния плод. Ще бъдат проведени и атрактивни конкурси за най-красив черешов щанд, най-едра череша и най-атрактивно вешало.

Традиционното състезание по надяждане с череши е с награден фонд 350 лева, от които 200 лева са предвидени за победителя, 100 лева за класиралия се втори и 50 лева за трето място.

В 20-30 часа ще започне заключителни концерт с участието на израелската певица Лиора и роклегендите от групата Хари Мата Хари. Водещ на концерта ще бъде Александра Сърчаджиева.

Помислено е и за любителите на футбола, които ще могат да проследят двата осминафинални мача от Световното първенство по футбол на LED стена с площ от 18 квадратни метра.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати