Копенхаген - отново най-удобен за живот в света

01.07.2014

Датската столица беше обявена за най-удобният за живеене град в света от британското издание Монокъл. Копенхаген печели почетния приз за втора поредна година и трети път, откакто се изготвя класацията за 25-те най-удобни за живеене градове в света.

Списанието присъжда първото място на датската столица заради уникалната комбинация между култура, толерантност, точност на градския транспорт, зелени пространства, комуниктивност и др.

Копенхаген

Второто място в класацията е отделено за Токио, който успя да измести миналогодишния подгласник Меблърн. В десетката влизат още Стокхолм, Хелзинки, Виена, Цюрих и Мюнхен, както и още два японски града – Киото и Фукуока.

Единственият американски град в класацията е Ванкувър, който заема 15-о място. Сред европейските градове най-голям напредък отбелязва Берлин, който в тазгодишното издание на класацията се е предвижил с цели шест места до номер 14.

При изготвянето на класацията авторите ѝ са взели предвид редица фактори като ниво на престъпност, достъпност на здравната помощ, държавна субсидия за образованието, бизнес климат, както и наличие на зелени пространства, културна програма, ефективност на градския транспорт и дори часове с директна слънчева светлина.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати