Нестандартни идеи за паметника пред НДК

08.08.2014
Проект паметник пред НДК

Единадесет необичайни предложения за реконструкция на паметника пред НДК и площта около него предоставя на вниманието на гражданите Столична община.

Идеите са публикувани на сайта на направлението на главния архитект Петър Диков Архитектура и градоустройство. Предложенията са наредени без данните на участниците, а по азбучен ред - от А до Л.

Според проект номер едно паметникът пред НДК ще бъде премахнат и ще се изгради мемориален комплекс на I-ви и VI-ти пехотен полк. Освен това ще бъдат преместени бронзовото копие на статуята Майка, намиращата се пред музей Иван Лазаров в София и статуята на лъв от столичния Военноисторически музей.

В следващото предложение паметникът остава, но се облицова със стъклено огледално покритие. Под специалното покритие обаче се предвижда да има светодиоди. Самият паметник пък ще е обграден с водна стена.

НДК

Според вариант В мястото трябва да се преобразува в „иновативен информационен и образователен център“.

Четвъртото предложение е за запазване на паметника, но около него да бъде издигната арка.

Според петата идея в конкурса паметникът 1300 години България трябва да се трансформира в монумент на хан Аспарух.

Следващият участник също се придържа към тематика с фигури на български владетели от Средновековието. Но той включва и фонтан покрай тях.

Проект Ж предлага поставяне на светлодиоди или озеленяване.

По-нататъшното предложение планира построяването на мемориал България. Предлага се още премахването на подземното пространство под паметника и „хоризонталния елемент“, тъй като въздействието им не било положително.

паметник пред НДК

Проект И планира запазване на паметника и възстановяване на паметните плочи на I-ви и VI-ти пехотен полк, които да го обграждат.

Кандидат К има хрумване паметникът да бъде поставен на воден пиедестал.

Последният участник Л иска да замени паметника с „голям географски глобус на Земята, зареждащ се със слънчева батерия - символ на екологията. Който бавно се върти. Под въртежа съответства музика на всеки час, съобразно часовника. Освен че ще е вечерна атракция, глобусът ще бъде музикален часовник. Часовникът е 24-часов".

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати