Топ пет на забележителностите по Черноморието

19.08.2014

Остава един месец до края на астрономическото лято, което значи, че имате още поне 30 дни, за да съчетаете морската почивка с разходка до най-големите забележителности по родното Черноморие.

Ето списък с петте най-атрактивни дестинации в близост до морето, които не бива да пропускате да посетите:

Ботаническата градина и Дворецът Балчик

Дворецът в Балчик

На територията на Ботаническата градина в Балчик се отглеждан повече от 3000 растителни вида. Тук е единственото място в България, където можете да видите каучуково, бонбонено и книжно дърво. А в сърцето на този уникално красив парк е разположен и Дворецът – бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария.

Делфинариумът във Варна

Варненският делфинарум ще ви предложи преживяване, изпълнено с емоции, футболни страсти, танци и акробатични номера. В момента в делфинариума има пет делфина – Кимбо, Доли и Попи, които са докарани от Гватемала и Куба, както и Йоана и Бимбо, които са родени в делфинариума.

Делфинариум

Туаклиман – Птичият остров

Наричат го птичи остров, защото всяка година на него подслон намират хиляди прелетни птици, поели по Виа Понтика на път за топлите страни.

Островът, който всъщност е част от древно свлачище, се намира само на 6 километра от нос Калиакра. Изкушава туристите с малки заливчета, топла минерална вода, десетки характерни островчета околовръст и редица тайнствени пещери.

Устието на река Ропотамо

Устието представлява широк лиман, който живописната река образува при вливането си в Черно море. В това докоснато от Бога място се намира най-високата пясъчна дюна на Балканския полуостров.

Устието на Ропотамо

Тук може да видите хиляди защитени видове птици, които свободно се реят над уникалните скални образувания и пещери и да се насладите на нежните водни лилии, които растат във водите на Ропотамо.

Блатото Алепу

Блатото Алепо или т.нар. Лисиче блато е разположено на 6 километра от Созопол. То крие в себе си втората по дължина в България пясъчна коса. Нейните дюни достигат до невероятните 6 метра височина.

Разбира се, този списък далеч не изчерпва всички забележителности на родното Черноморие. На всички препоръчваме да посетят при възможност и Аладжа манастир, Нос Калиакра, Музея на солта в Поморие, Созополския вампир и др.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати