Нови 126 автобуса заменят икарусите в София

27.08.2014
Нови автобуси в София
Снимка: Виж София

Една от емблемите на София – икарусите, ще бъдат изпратени в заслужен отпуск. На тяхно място столичното община ще пусне 126 нови автобуси, които ще кръстосват столицата, задвижвани от метан.

Проектът, който е част от стратегията на Столична община за модернизация на градския транспорт, е на стойност 66.5 милиона лева. 100 процента от средствата се отпускат по Оперативна програма Околна среда на Европейският съюз.

На мястото на старите препълнени, мръсни, неотоплени и неклиматизирани икаруси ще бъдат пуснати в експлоатация чисто нови автобуси. Съвременните возила, които ще отделят минимално количество вредни газове в атмосферата. Освен това те са напълно достъпни за трудноподвижни пътници.

Нови автобуси София
Снимка: Виж София

Те разполагат със система за накланяне на автобуса при отваряне на вратите при спирките. Звуков и светлинен сигнал ще предупреждават пътниците при затваряне на вратите.

Автобусите са оборудвани с механична рампа за качване на колички на трудноподвижни граждани и майки с детски колички, както и незаменимата екстра в жегите – климатик.

Първите двадесет автобуса вече обслужват пътници по линия 102 в столицата. Останалите превозни средства ще бъдат пускани поетапно по още 10 автобусни линии в София.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати