Зоопаркът в София отново отваря врати

28.08.2014

Зоопаркът в София отново ще приема посетители от утре, 29 август 2014 година. Столичната зоологическа градина беше затворена по-рано тази седмица. Безпрецедентната мярка беше наложена заради необяснимата смърт на шест тревопасни животни.

Животните в градината бяха поставени под карантина, а на място пристигнаха експерти на БАБХ и Столичната регионална здравна инспекция, които трябваше да установят точната причина за смъртта на животните.

Мечки в Зоопарк

Експертите трябваше да дадат и отговор на въпроса дали съществува опасност от пренасяне на опасни заразни и паразитни болести.

От храната на животните бяха иззети проби, които бяха изпратени за изследване в Националния диагностичен научно-изследователски ветеринаро-медицински институт към БАБХ.

Резултатите показаха, че във фуража, с който са хранени животните, има опасно високо ниво на пестициди. Пестициди са открити и в проби от телата на загиналите животни. По случая е образувано досъдебно производство в Столичната дирекция на вътрешните работи.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя за строги санкции на лицата, отговорни за храненето в Столичния зоопарк, които са допуснали този сериозен пропуск.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати