Каракачански годеж и прожимня в Карандила този уикенд

29.08.2014

Този уикенд в местността Карандила край Сливен ще се проведе традиционният Каракачански събор. Събитието се организира от Федерацията на културно –просветните дружества на каракачаните в България.

По традиция за събора пристигат хиляди каракачани от цялата страна и съседна Гърция. Със самобитни фолклорни изпълнения ще се включат участници от Самоков, Карнобат, Дупница, Карлово, Котел и др., които ще покажат на посетителите някои от традиционните каракачански песни, танци и обичаи.

Каракачани

Голямата атракция на събитието ще бъде показването на два автентични обичая – годеж, който ще бъде представен от Дружеството на каркачаните в Карлово и прожимня – обичай, извършван в навечерието на сватбата, който ще бъде показан от гостите от Дружеството на каракачаните в Александропулис – Гърция.

И тази година организаторите обещават в Карандила да бъде изграден каракачански стан. В него традиционно има една голяма колиба, с диаметър 9 метра, като и една по-малка. Колибата или калива, както я наричат каракачаните, ще бъде изградена, както са били изграждани колибите в миналото.

В България живеят около 25 000 каракачани, от които 6000-7000 са жители на Сливенска област. Като православни християни те тачат църковните празници, като най-голямо значение отдават на Великден.

Сред християнските празници, които имат особено значение за каракачаните са също Гергьовден и Димитровден, които навремето са предшествали сезонната им миграция.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати